2014. március 13., csütörtök

Győrben elkél a városszépítés - 2. forduló


Győr város alapvetően barokk stílusú város, ennek ellenére a szocializmus idejében számtalan szocreál stílusirányzatú épületet építettek. Ezek az épületek merőben elcsúfították a város szép látványát, sajnos a mai napig ezek a "hibák" nem lettek csiszolva vagy javítva. Mi az emberek véleményét kérdeztük ki riportunkban, amiben jelentős egyetértés született.
A videót ide kattintva tekintheti meg: KATT



Feladatunk, hogy csapatunk tízmillió forintot kap egy Európai Uniós forrásból, amit regionális fejlesztési célokra kell felhasználni egy éven belül. Vajon ti mire költenétek ezt a pénzt a környezetetekben?

Győr központjának városképét súlyosan elrondítja elsődlegesen a városháza előtt álló Vízügyi Üvegpalota (régi Megyei Tanács épülete). A városban a filmforgatások lehetőségére rendkívül nagy csapást mér az épületek stílusának szétszórtsága, ugyanis a filmkészítők egy bizonyos körzetben (a kamera látószögében) az azonos stílusú építményeket keresik a legtöbb esetben. Továbbá a turizmus számára sokkal kedvezőbb az azonos, illetve hasonló stílusú épületek, hiszen a turisták annak reményében jönnek városunkba, hogy visszarepülhetnek a múltba, a barokk korba, de a különböző stílusirányzatok miatt ez az élvezet a városba látogatók számára el-elmarad. Ezen szempontok alapján tartjuk szükségesnek a 10 millió forintos Európai Uniós kohéziós támogatásból a városkép javítását.

Mély együttérzést vált ki a Győr városában és környezetében élő személyek esetében is az Üvegpalota jelenlegi homlokzatának létjogosultsága, gyakran hallhatjuk egy győritől, de egy turistától is, hogy a győri Üvegpalota ronda képet fest a városházával és a környező épületekkel együtt. Szerintük is problémát jelent ez a kérdés, mindemellett fontosnak tartják a szocreál épületek régiesebbé, barokkosabbá tételét, úgy gondolják a megkérdezettek, hogy a jelenlegi lehangoló szürkeség helyett egy sokkal színesebb történelmi városnak kellene mutatkoznia, ha valaki Győrbe érkezik.

A közösségi és önkéntes munka hatására számtalan új közös munka születhetne, felújítási, illetve „barokkosítási” folyamat indulhat meg a városba, ezáltal a városkép javulna, megszűnne a szürke, falanszter stílus és egy szebb, letisztultabb környezetért állhatna önkéntes munkába a város lakosságának többsége. Következtetésképpen akár egy egész országra kiterjedő vagy globális városszépítési összefogási hullám alakulhat ki a projekt miatt, nem tudhatjuk, hogy mi lehet forradalmi cselekvés. Eddig azt mondták egy fecske nem csinál nyarat, ma már ennek a fordítottja van érvényben. 


Összefogás az Emberekért csapat

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése